
1.18 RECIPROCAL RECOGNITION OF OUT-OF-STATE RADIOACTIVE 
MATERIALS LICENSES 

 D Question: Will my out-of-state company be able to conduct activities in Maryland that 
are authorized in my out-of-state radioactive material license under reciprocal 
recognition? 

 

Why do I need this approval? 
As an Agreement State under the Atomic Energy Act, 
Maryland is obliged to recognize radioactive material 
licenses (see section 1.15) issued by the U.S. Nuclear 
Regulatory Commission (NRC) or any of the other 37 
Agreement States to licensees with out-of- 
state facilities. The licensee must, however: 

• Meet procedural requirements for working in 
Maryland; 

• Obtain an authorization letter from the 
Department; 

• Pay a reciprocity fee; and 
• Notify the Department three days (72 hours) 

prior to working in the State. 
 

What laws or regulations give MDE the legal 
authority to issue this approval? 
FEDERAL: Atomic Energy Act of 1954, as amended, 
§274b 
STATE: Environment Article, Title 8; COMAR 
26.12.01.01 Section C.90 

 
What is the process to get this approval? 
A licensee must file an Application for Reciprocal 
Recognition of Out of State Radioactive Materials 
License. Contact Tishara Stewart for instructions on 
submittal of this application. This form requires 
information regarding your out-of-State radioactive 
materials license, and includes certifications you must 
make. You must submit a copy of your out-of-State 
license, as well as a copy of your Radiation Safety 
Program including documents incorporated into your 
Radioactive Materials License. 

 
Are there any other requirements? 
Reciprocal recognition requires written notification of 
a licensee’s intent to work in Maryland. The 
Notification form must be completed for every new 
job in Maryland, and is found at 
https://mde.maryland.gov/programs/Air/ 
RadiologicalHealth/Documents/ 
www.mde.state.md.us/assets/document/air/ 
rh_reciprocity.pdf. Contact Tishara Stewart for 
instructions on form submission and changes or 
extensions to existing job requests. 
How long should I expect it to take to get this 
approval once I submit a complete application? 
Up to 21 days 

Once I get this approval, how long will it last? 
Authorization to use radioactive materials under reciprocity 
shall not exceed 180 days in any twelve (12) consecutive 
month period. Prior to that time, a written request may be 
made that reciprocity remain in force. 
How much will this approval cost? 
$538-$17,000 per year depending on the complexity of the 
operation and the content of the license. This fee must be 
paid before any work will be authorized and is identical to 
the fee for in-State licenses. The fee schedule is found in 
COMAR 26.12.03. 
Do I need to know any additional information? 
Radioactive materials users approved to work in Maryland 
must have in their possession specific documents listed in 
the reciprocity letter, as well as a copy of COMAR 
26.12.01.01, entitled “Regulations for Control of Ionizing 
Radiation (1994)”, and copies of both the request for 
authorization and the Department’s reciprocity letter. 
Section C.90 of the regulations refers to requirements for 
reciprocity. 
The Department must be notified in the event of the 
following changes: 
1) By 9 AM, if previously scheduled work is not to be 
performed; 
2) By 4 PM, if work scheduled after regular hours is not to 
be performed; 
3) Any time if personnel leave a work site before half of the 
scheduled work period has passed; and 
4) Any time submitted work times are rescheduled 
or changed. 
Any incident occurring in Maryland such as personnel 
overexposure, loss or theft of any device containing a 
sealed radiation source, leakage due to loss of source 
integrity, severe damage to the device causing or 
threatening to cause excessive radiation or loss of source 
integrity or any other event requiring notification of local 
civil authorities shall be immediately reported to the 
Department: 

• After hours (866) 633-4686 
• During work hours (410) 537-3300 

Who do I contact with additional questions? 
Tishara Stewart 
Radiological Health Program 
tishara.stewart@maryland.gov 
410-537-3300 


