
2.13 UNDERGROUND STORAGE TANK REMOVAL/ABANDONMENT 
30-DAY WRITTEN NOTIFICATION 

 Question: Am I planning on removing, or discontinuing the use of an underground storage tank 
(UST)? If so, does the UST contain, or was it ever used to store a regulated hazardous substance 
including all oil products? 

 

Why do I need to submit this notification? 
 

The purpose of the notification form is to inform the 
Oil Control Program 30 day’s prior of the intent to 
permanently close underground tank systems that store, 
or have stored, regulated hazardous substances 
including all oil products. Confirmation of closure date 
and time must be made to the Oil Control Program 48 
hours in advance of the planned closure. 

 
What laws or regulations give MDE the legal 
authority to require this notification? 

 
FEDERAL: 40 CFR 280.22 Resource Conservation 
and Recovery Act (RCRA), Subtitle I 
STATE: Environment Article, §4-411.1 Annotated 
Code of Maryland, COMAR 26.10.03.09H 

 
What is the process to submit this notification? 

 
1) The 2-page notification form 
(MDE/LMA/COM.039) is completed with the owner, 
operator, or owner’s agent signature, and mailed or 
faxed 30 days prior to closure of the tank(s) to: 
Maryland Department of the Environment 
Land and Materials Administration 
Oil Control Program 
1800 Washington Boulevard, Suite 620 
Baltimore MD 21230-1719 
Fax: 410-537-3092 
2) When received by the Oil Control Program, it is 
immediately directed to field staff to schedule the 
removal/closure of the UST with the owner, operator or 
owner’s agent. 

 
Before I submit this notification, do I need to get 
any approvals from the local or federal 
government? 

 
Local government agencies may require additional 
approvals (varies throughout the State) and must be 
contacted. 

 
Is this notification directly related or contingent on 
other approvals? 

 
No. 

 
Are there any other requirements? 
State regulations require the owner, operator or person 
in charge of an underground storage facility that stores 
regulated substances to notify the State, in writing, of 

their intent to close the underground storage tank(s) 30 
days prior to closure. 
Underground tanks EXCLUDED from this notification 
requirement are: 
(1) single-family residence or farm tanks of 1,100 
gallons or less capacity used for non-commercial or 
personal use; 
(2) septic tanks; 
(3) storm water or wastewater collection systems; 
(4) flow-through process tanks; or 
(5) storage tanks located in an underground area (such 
as a basement or vault) if the storage tank is situated 
above the surface of the floor. 

 
How long should I expect it to take once I submit a 
complete notification? 

 
When received by the Oil Control Program, this form 
is immediately directed to the Environmental 
Compliance Specialist assigned to that area of the State 
to schedule the removal/closure of the UST with the 
owner. 

 
Once I get this approval, how long will it last? 
N/A 
How much will this notification cost? 
No fee. 

 
Do I need to know any additional information? 
This completed 30-Day Written Notification 
(MDE/LMA/COM.039) along with an MDE Tank 
Removal/Abandonment form completed by the 
Environmental Compliance Specialist may be used as 
an amendment to the Notification for Underground 
Storage Tanks (2.14) for tanks currently on file with 
the Department. The Department reserves the right to 
require completion of the Notification for Underground 
Storage Tanks (2.14), if it is determined necessary to 
properly update Department records. 
This form CANNOT be used for new underground 
storage tank system installations, which must be 
reported on the Notification for Underground Storage 
Tanks (2.14). 

 
Who do I contact with additional questions? 
Remediation Division 
Oil Control Program 
(410) 537-3442 

 
Related Link: 
https://mde.maryland.gov/programs/Land/Pages/ 
landpermits.aspx 

https://mde.maryland.gov/programs/Land/Pages/landpermits.aspx
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